Mensa & statistik

Härromdagen kom Mensas medlemstidning "Legatus Mensae" ut. Som vanligt gick det att läsa om dessa omåttligt ointressanta medlemsträffar på någon pub i Västerås, en lyckokonferens i Göteborg, Rickars ruta och påhittad statistik som någon mindre seriös hobby journalist vinklat på något högst tvivelaktigt sätt. Det som dock utmärkte det senaste numret av tidningen var att man beslöt sig för att gräva lite djupare i ämnet statistik och göra allt för att hitta ett riktigt sccop. Kul och inovativt tycker Initialt, vi känner att vi måste ta ett visst ansvar här som i detta fallet innebär att vi delger er alla denna information.

Låt oss börja lite lätt....
Först har man radat upp ett gäng länder och antalet mensa-medlemmar i dess länder. Initialt tycker att detta är så häpnandsväckande information att vi måste ta oss tid att skapa en liten tabell

Landmedlems antalmedlemmar/milj.inv
Indien17oj vad lite
Pakistan1110,7
Egypten50,1
Sverige2221245
Finland2119399,8
Danmark946172


Ja det är som jag alltid sagt. Vi som bor i I-länder är mycket smartare än de som bor i U-länder och speciellt vi som bor i Norden. Vi är så jäkla bra!!
Näe, jag förstår inte riktigt vart mensa vill komma med sin statistik, men så är jag kanske lite korkad också?


Kommentarer
Postat av: Theo

Det var inte särskilt svårt att förstå vad det handlade om. Det var en statistikruta över antalet medlemmar i Mensa världen över. De slutsatser du drar får du stå för själv, blanda inte in Mensa i det.

2008-01-02 @ 11:08:13
Postat av: r2d2

Tja, tror ingen ville komma dit de slutsatser du drar pekar. Snarare visare statistikenresp. lands organisations marknadsföring, vilja att vara medlem bland befolkningen etc.
Det är ju 2% av befolkningen som platsar, mer eller mindre oavsett land. Viss variation mellan länderna förekommer men den beror inte på någon genetisk skillnad mellan länderna, utan snarare tillgång till skolgång och förutsättning att lära sig, då IQ test ofta bygger på viss grundläggande kunskap. Det kan t.ex. vara svårt att följa en nummerserie om man inte haft tillfälle att gå i skolan och lära sig räkna.

2008-01-02 @ 12:25:36
Postat av: Markus Holst

Även jag läser Legatus Mensae, och vill att du berättar vad i artikeln om Mensas medlemsantal i olika länder som stöder dina påståenden att man ur denna statistk vill beskriva begåvnignsgraden i de olika länderna. Jag har aldrig hört, vare sig inom eller utom Mensa, att antalet medlemmar i Mensa skulle vara representativ för antalet högintelligenta och det är väl inte heller det, som artikeln och stastistiken visar.

Det man kan framläsa ur denna statistik är endast hur framgångsrik Mensa har varit med sin "marknadsföring" inom de olika länderna, och hur attraktivt Mensa anses där; helt enkelt hur månge medlemmar det finns i de olika länderna.

Det är allom bekannt att man kan vara högintelligent utan att vara medlem i Mensa. I Sverige finns cirka 180.000 personer med en intelligens tillräcklig för ett medlemskap i Mensa, men av dessa har endast drygt 2000 valt att vara med i föreningen.

2008-01-02 @ 15:29:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0